Vanliga frågor

Frågor om ved

Något du undrar över? Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi brukar få från er kunder. Om din fråga inte finns besvarad här så är du välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret.

Vanliga frågor

Kan jag få veden levererad en speciell dag? +-

Inte alls omöjligt! Men det ska också passa hyfsat bra utifrån vår transportplanering. För att kunna hålla bra priser och lämna så litet avtryck på miljön som möjligt behöver vi köra flera leveranser med samma bil. Hör av dig så bestämmer vi något tillsammans.

Jag vill skydda min grusuppfart från ”skräp”, säljer ni presenningar? +-

Bra tänkt! Tyvärr säljer inte vi dem. Inte än i alla fall.

När bör jag köpa och få hem veden? +-

Det är upp till dig men det blir bäst om du tar hem den råa veden under sen vinter eller på våren. Då hinner den torka på bästa sätt.

Hur lång är leveranstiden? +-

Räkna med ungefär 14 dagar. För att lämna så litet avtryck på miljön som möjligt och för att kunna erbjuda bra priser behöver vi köra ut till dig samtidigt som vi kör till andra. Det är detta som gör vår samfrakt möjlig, vilket betyder att exakt leveransvecka kan skilja någon vecka från den förväntade leveransveckan ni får här på hemsidan vid beställning. Samtidigt vet vi att det ibland brinner i knutarna. Ring 0706-313 900 så försöker vi hjälpa dig.

Jag har beställt ved hem, är det något jag behöver tänka på vid avlastningen? Storsäck/småsäck (distributionsbil) +-

Ja, tack för att du frågar! Det är viktigt att vi får plats och att underlaget är fast. Vår lastbil är 7 m lång, 2,60 m bred och 2,50 m hög. Vi kör med en distributionsbil med bakgavellyft. Med hjälp av palldragare kan vi då få pallen precis där ni vill ha den om underlaget tillåter det. Sist men inte minst, vintertid är det ju trevligt om det är skottat och sandat.

Jag har beställt ved hem, är det något jag behöver tänka på vid avlastningen? Löst levererat (containerlastbilen) +-

Ja, tack för att du frågar! Det är viktigt att vi får plats och att underlaget är fast. Vår lastbil är 9 m lång, 2,60 m bred och 4,50 m hög. När vi tippar ner veden bakåt går dock framkanten av containern upp så att den blir nära 6 m hög. Se därför till att det inte finns några ledningar eller dylikt i vägen. Detta gäller för vår container som rymmer 40m³. När vi tippar veden behöver vi ofta köra lite framåt samtidigt så där behöver det också finnas lite utrymme även om det aldrig brukar innebära några problem. Sist men inte minst, vintertid är det ju trevligt om det är skottat och sandat.

Vad är det minsta jag kan beställa för att få det hemkört? +-

Du kan beställa så lite som 2m³, se vår webbshop för vilka alternativ vi erbjuder. Men bor du i närheten av Söderbärke kan vi ibland göra undantag eftersom det blir så mycket smidigare för oss. Slå en signal så ser vi vad som är möjligt.

Kan jag få bitar som är 25 cm? +-

Det minsta vi kan åstadkomma med våra maskiner är tyvärr 26 - 27 cm. Alla träd är inte spikraka heller så om du beställer 27 cm kan enstaka bitar kräva en panna på 28 cm.

Körs veden ut med lastbil eller traktor? +-

Det blir bäst med lastbil. Men vill du ha din leverans i närheten av Söderbärke kan vi ibland fixa leverans med traktor om det är så att terrängen kräver det.

Hur kan jag betala för veden? +-

Du betalar via Klarna i vår webbshop där det finns flera betalningsalternativ att välja på. Vill du förboka går det bra att göra det via telefon och mail och du betalar då med kort, kontanter eller Swish samtidigt som vi levererar. Smidigast är det dock om du fortfarande lägger föreställningen här via hemsidan och betalar med Klarna som vanligt. Se frågan "Kan jag förbeställa ved?" nedan för mer information.

Vilka kort tar ni? +-

Vi tar de flesta betalkorten på marknaden och är anslutna till BABS. Är du osäker på om det fungerar med ditt kort är det bara att höra av dig. Vi erbjuder även att betala via Klarna.

Kan jag låna släpvagn när jag köper säckar? +-

Japp, gratis dessutom, förutsatt att du lämnar tillbaka den inom 24 timmar. Släpvagnarna rymmer två storsäckar, alltså ca 4 m³. Du kan hämta och lämna, måndag till fredag dygnet runt, men du behöver kontakta oss innan. Gärna 1 dag innan du tänker komma. Vi har ett smidigt system med hur hämtning går till, mer information får du när du hör av dig. Det går även att hämta på lördagar innan klockan 11:00.

Jag har beställt torr ved, vad händer om det regnar när ni kör ut? +-

Det behöver du inte oroa dig för! Våra vedtransporter är specialbeställda och särskilt utformade för att skydda mot regn och rusk.

Finns det röta i veden? +-

Inte med vår ved! Det sorterar vi bort. Visst kan det, i enstaka fall, hända att vi missar så att kanske en kant av en vedpinne är brun av röta men det är sällan. Vårt kvalitetsmål lovar att högst 1 % av den levererade volymen får ha några sådana skavanker.

Vilken sort ska jag välja? +-

Det beror helt på hur du eldar. I vår eldskola under menyn "Vedfakta" kan du lära dig lite mer. Annars är du välkommen att höra av dig så hjälper vi till.

Kan jag förbeställa ved? +-

Absolut, skriv då i anteckningen i beställningen när du önskar leverans. Exempel: Förbeställning: Leverans oktober 2023. Förbeställning: Leverans hösten 2023.

När har ni öppet för avhämtning av ved? +-

Vi har öppet dygnet runt förutsatt att du har kontaktat oss i förväg och lagt din beställning. Du får vägledning över telefon hur processen går till när du hämtar ved själv!

Kan jag köpa större volymer ved eller vedsäckar? +-

Absolut! Slå en signal så pratar vi mer!

Varför får jag med skräp som bark och stickor? +-

Stickor är ett grymt material för att elda med så det ser vi inte som skräp. Barken gör vi däremot vårt bästa för att sortera bort när vi kapar och klyver. Men det kan hända att ved lossnar under transporten och det gör att lite bark kan följa med. Då vet att många ogillar detta har vi separatorer till vedmaskinerna som tar bort det mesta.

Vilken längd kan jag få på mina vedpinnar? +-

Det fina med Storveden är att du väljer! Vi kan göra allt mellan 28 – 100 cm. Vill du ha ännu kortare gör vi ett försök men risken är att några blir lite större ändå.

Kan jag välja hur grova mina vedpinnar skall bli? +-

Har du öppen spis blir det ungefär 10 cm. Har du panna blir det ungefär 15 cm. I båda fall mäter vi från barken. Skulle det vara så att du har en än mindre dörröppning, vi vet att det finns några fina gamla Huskvarnamodeller som exempel, så brukar vi faktiskt fixa det också. Men var noga med att meddela detta när du beställer.

I vilket mått säljs veden? +-

Veden säljs alltid i det som kallas stjälpt mått. Det innebär att man hällt i veden i en container så den hamnar lite huller om buller. Småsäckar är dock undantagna där veden staplas utifrån säckens volym.

Är veden torr? +-

Lite av vår grej är att vi anpassar oss efter dina önskemål. Därför kapar och klyver vi veden på beställning, rakt ner i en container. Men vi lagrar veden på längder, riven, för att den inte ska vara helt rå. Hur torr veden på längd är varierar såklart beroende på årstid. Så slå oss en signal så berättar vi hur den är just idag. Beställer du torr ved ska fukthalten vara under 20%.

Varför får jag en del korta bitar när jag beställt långa? +-

Det blir alltid ändbitar när vi kapar och klyver. För miljöns skull är det bäst att vi tar hand om allt så vi skickar med även dem. Vi kan sortera bort bitarna om du vill men då blir det en del extra jobb så då kostar det också mer.

Till vilka orter levererar ni ved? +-

Vi levererar klimatsmart ved till följande landskap och närliggande orter.

Västmanland
Arboga, Köping, Hallstahammar, Surahammar, Västerås, Kopparberg, Skinnskatteberg, Lindesberg, Örebro.

Uppland
Uppsala och Enköping.

Södermanland
Eskilstuna.

Dalarna
Fagersta, Norberg, Sala, Heby, Avesta, Hedemora, Säter, Långshyttan, Enviken, Falun, Borlänge, Leksand, Gagnef, Smedjebacken, Ludvika, Grängesberg, Djurås, Dala Floda, Mockfjärd.

Gästrikland
Gävle, Hofors och Sandviken.

Jag har en fråga som inte finns besvarad här, var vänder jag mig? +-

Antingen kan du använda kontaktformuläret på Kontakt-sidan. Eller så ringer du oss på 0706-313 900 så hjälper Max eller Fredrik dig. Vi ser fram emot att höra av dig!